top of page

Indoor Cycling'in Önlenemez Yükselişi :)

Indoor cycling, Avrupa’da grup egzersizleri arasındaki popülaritesini arttırarak devam ettiriyor. Temmuz 2018’de yayınlanan Moving Communities : Active Leisure Trends 2018 (Hareket eden topluluklar : Aktif Boş Zaman Aktivite Trendleri 2018)* raporuna göre indoor cycling grup dersleri, bütün grup dersleri arasında 13%’lük pay ile en çok tercih edilen grup egzersizi olarak öne çıkıyor.


3 yıllık bir zaman zarfında 3 milyon müşteri ve 396 spor salonuna yapılan 150 milyon müstakil ziyaret verisini baz alan çalışmada yüksek yoğunluklu grup egzersizlerinin halen en çok tercih edilen spor faaliyeti olduğu vurgulanırken bazı dikkat çeken verilere de yer veriliyor:


- Grup egzersizleri ağırlıklı olarak kadınlar arasında daha popüler. Kadınların spor salonu ziyaretlerinin 38%’i bir grup egzersizine katılmak amacı ile yapılırken erkeklerde bu oran 14% olarak gerçekleşiyor. Dahası, grup egzersiz katılımcılarının 74%’ünü kadın sporseverler oluşturuyor,


- Yüzmenin popülaritesi sporseverlerin yaşı ile doğru orantılı şekilde artıyor. Yaşları 16-24 arasında olan katılımcılar yüzme ile ilgilenen sporseverlerin 8%’ini oluştururken 75 ve üstü yaş grubu 39%’unu oluşturuyor,


- Toplamda 75 farklı grup egzersizinin değerlendirildiği çalışmada Indoor Cycling 2016’dan bu yana en popüler grup egzersizi olarak 3 yıldır liderliğini sürdürüyor.


Elbette, Indoor Cycling derslerinin popülerliğini sürdürmesi sadece müzik ile uyum içerisinde yüksek yoğunluklu bir kardiyovasküler antrenman olması yüzünden değil; katılımcılara sunduğu sağlık faydalarıyla da yakından ilişkili.


2016 yılında Russian Journal of Cardiology’de yayınlanan bir çalışma koroner kalp rahatsızlığı olan veya miyokard enfarktüsü (kalp krizi) geçirmiş olan 50 erkek ile 1 ay süren indoor cycling egzersizlerine bağlı elde edilen sonuçları paylaşıyor**.


Herhangi bir şekilde kalp rahatsızlığı olan veya kalp krizi geçirmiş hastalarda iki kademeli bir rehabilitasyon süreci uygulanması genel kabul görmüş geleneksel tedavi metodunu oluşturmaktadır***. Rehabilitasyonun ikinci kademesi, fiziksel egzersize dayalı olarak dolaşım sistemini güçlendirmek, solunum sisteminin verimliliğini artırmak ve hastayı fiziksel, mental ve sosyal açıdan optimum klinik seviyeye getirmek amaçlarına hizmet etmektedir. Bu rehabilitasyon sürecinde de Indoor Cycling araştırmalar ile kanıtlanmış şekilde önemli faydalar sağlamaktadır.


Yapılan araştırma stent takılmış, diyabeti olan, yüksek tansiyona sahip ve yüksek kolestrol seviyesinde yaşayan ortalama yaşı 57 olan 50 erkek hastayı baz almıştır. Bir hasta grubu rehabilitasyonuna Indoor Cycling ile devam ederken diğer hasta grubu da standart olarak kabul görmüş kardiyak rehabilitasyon programını uygulamıştır. 1 ay boyunca haftada 5 gün ve toplamda 22 antrenman sonucunda yapılan karşılaştırma, Indoor Cycling’in eğlenceli bir spor faaliyeti olmak yanında sağlık kazanımları açısından da sağladığı faydaları ortaya çıkarmaktadır. Rehabilitasyon süresince uygulanan Indoor Cycling antreman yapısı aşağıdaki grafikte FTP ve RPM verileri ile listelenmiştir.



Buna göre, araştırma sonucunda rehabilitasyonuna 1 aylık Indoor Cycling antrenmanları ile devam eden erkeklerde sürdürülebilen antrenman süresi, MET değeri (Metabolik Eşdeğer: fiziksel bir aktivitenin dinlenme durumundaki metabolik hıza oranı) ve VO2max değerlerinde ciddi oranda iyileşme görülmüştür. Alanındaki ilk defa yapılan bu araştırma ile Indoor Cycling antrenmanlarının fiziksel kapasite üzerinde diğer kabul görmüş antrenman yöntemlerine göre daha fazla artış sağladığı raporlanmıştır.


Hem sporseverler ile yapılan anket çalışmaları hem de indoor cycling ile ilgili bilimsel araştırmalar bu grup egzersizinin güzel zaman geçirmenizi sağlamanın yanında sağlığınızı da korumak için geleneksel sporlara göre daha faydalı olduğunu ortaya koymaktadır. Antrenmanlarınıza başlamadan önce gerekli sağlık kontrollerini yaptırıp doğru kıyafeti seçerek ve doğru ayarlar ile spor ihtiyacınızın en eğlenceli kısmını indoor cycling grup egzersizlerinize ayırmanız doğru tercih olacaktır.


Sağlıklı günler, güçlü pedallar…


Kaynaklar:


**Zbigniew Nowak , “ The impact of indoor cycling training on exercise capacity and blood lipid profile of men with ischaemic heart disease or after myocardial infarction” , Russian Journal of Cardiology 132(4), pp. 153-159, January 2016, https://www.researchgate.net/publication/324796601_The_impact_of_indoor_cycling_training_on_exercise_capacity_and_blood_lipid_profile_of_men_with_ischaemic_heart_disease_or_after_myocardial_infarction

***Ryszard Piotrowicz, Jadwiga Wolszakiewicz, “Cardiac rehabilitation following myocardial infarction”, Cardiology Journal 2008, Vol. 15, No. 5, pp. 481–487 https://journals.viamedica.pl/cardiology_journal/article/view/21573/17177

bottom of page